Βιογραφικό
Ο Ευάγγελος Μπράχος (Ιωάννινα, 1993) είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας, Σέρρες, 2017) με Μεταπτυχιακό στη «Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική Κατεύθυνση Γεωπληροφορικής» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, 2022). Επίσης είναι διπλωματούχος Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους με ειδικότητα την Φωτογραμμετρία (2020). Από τον Φεβρουάριο του 2022 είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τη Χωρική Ανάλυση και τον Αστικό Μετασχηματισμό στο Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων. Ο Ευάγγελος Μπράχος είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Εργαστηρίου CRISIS.
Επιστημονικά πεδία: Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών G.I.S., Χωρική Ανάλυση, Φωτογραμμετρία, Τηλεπισκόπηση, Χαρτογραφία και Αστικός Μετασχηματισμός.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Χωρική Ανάλυση, Γεωπληροφορική, Φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις μνημείων και συνόλων.
Περίληψη διδακτορικής διατριβής
Το Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων ως Πολιτιστικό Τοπίο και η αλληλεπίδραση των κτιρίων που συνθέτουν το τοπίο στο πέρασμα του χρόνου με τη χρήση Γεωχωρικών εφαρμογών και με μεθόδους Χωρικής Ανάλυσης
Το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων διαχρονικά ήταν και είναι κέντρο εμπορίου αλλά και πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τα δρώμενα της πόλης. Το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης είναι χωρισμένο σε γειτονιές όπου στη κάθε μια επικρατεί μια ιδιαίτερη συνθήκη ως προς τις δραστηριότητες και τη χρήση των κτιρίων. Η πόλη στο πέρασμα των χρόνων έχει αλλάξει μορφή, έχει αναπτυχθεί και μεγαλώσει με αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι ανάγκες των πολιτών.
Η παρούσα διδακτορικής διατριβής έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης ως Πολιτιστικό τοπίο με τη βοήθεια γεωχωρικών μεθόδων. Οι αλλαγές από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της πόλης, τις πρώτες χρήσεις και ρυμοτομία των κτιρίων θα τεθούν ως σημείο αναφοράς για την έρευνα. Οι μετέπειτα αλλαγές από το μετασχηματισμό στο πέρασμα των χρόνων της πόλης, είναι κομμάτια τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που φτάνουμε στη σημερινή εποχή με την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί. Το Ιστορικό κέντρο της πόλης θα αναλυθεί σε επίπεδο αστικού μετασχηματισμού με μεθόδους κυρίως χωρικής ανάλυσης αλλά και του ευρύτερου φάσματος της Γεωπληροφορικής. Τα βασικά χαρακτηριστικά των Πολιτιστικών Τοπίων Κληρονομιάς εντοπίζονται σε δύο κατηγορίες, των απτών και των αύλων χαρακτηριστικών. Τα απτά χαρακτηριστικά είναι αυτά για τα οποία υπάρχει γεωγραφική πληροφορία ή μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από χωρικά δεδομένα, ενώ τα άυλα είναι αυτά που δίνουν το διαφορετικό χαρακτήρα στη πόλη αλλά δε μπορούν να έχουν γεωχωρική υπόσταση παρά μόνο πληροφορία σημαντική για τη πορεία της εκάστοτε έρευνας. Οι μέθοδοι Χωρικής Ανάλυσης κατά την εφαρμογή τους στη διαχείριση των πολιτιστικών τοπίων, αποτυπώνουν και συσχετίζουν ένα πλήθος παραμέτρων και δεδομένων διεπιστημονικής φύσης και προέλευσης. Τέλος, η μέθοδος της εννοιολόγησης των χωρικών σχέσεων (Conceptualization of Spatial Relationships) θα είναι ο βασικός μεθοδολογικός πυλώνας για την εκτέλεση της χωρικής συσχέτισης των δεδομένων και πληροφοριών
Επικοινωνία
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κτίριο Διοίκησης
Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων
45110 Ιωάννινα
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
© Copyright 2020 Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Σχεδιασμός @ it.uoi.gr