Βιογραφικό
Γεννημένη στην Κέρκυρα το 1974. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου (1998). Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Master of Arts) με θέμα «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων», Department of Archaeology, Institute of Advanced Architectural Studies, University of York – U.K (1999 – 2000). Συμμετοχή σε workshops που διεξήχθησαν στο Bath, Bristol, Εδιμβούργο και Βερολίνο με κοινό αντικείμενο την αποκατάσταση μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ίδιο χρονικό διάστημα, εργάσθηκε υπό τα πλαίσια πρακτικής εξάσκησης στα γραφεία του ICOMOS στο Παρίσι. Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα διατριβής «Αειφόρος πολιτιστικός τουρισμός. Διαχείριση και βιωσιμότητα πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς και ιστορικών κέντρων στην Ευρώπη».
Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και σύναψε συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ τον Οκτώβριο του 2001 στην Νομαρχία Κέρκυρας και άσκησε τα υπαλληλικά της καθήκοντα στο Τμήμα Μελετών και Επιβλέψεων Δημοσίων έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Το 2008 τοποθετήθηκε στην Δ/νση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, στο τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών και από το 2009 έως το 2013 στην Δ/νση Πολεοδομίας, στο τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών. Έκτοτε έως και σήμερα εργάζεται στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με καθήκοντα επιβλέψεων στο τμήμα Παλιάς Πόλης, Παραδοσιακών Οικισμών & Μεμονωμένων Μνημείων. Υπεύθυνη σύνταξης προϋπολογισμών και τευχών δημοπράτησης των έργων ‘Αποκατάσταση και Ανάδειξη Συγκροτήματος Αγίας Αικατερίνης’, ‘Αποκατάσταση τριών κτιρίων εντός του κτήματος Mon Repos στην Κέρκυρα’, ‘Πεζοδρόμηση Ευγενίου Βουλγάρεως’, ‘Περιβαλλοντική Αναβάθμιση περιοχής Ιονίου Βουλής’, ‘Διαμόρφωση Αναβάθμισης Περιοχών ‘Πεντοφάναρο’ και ‘Ιόνιος Ακαδημία’ παλαιάς πόλης Κέρκυρας’.
Έχει συμμετάσχει στην 4η & 5η Διεθνή Ακαδημία της Unesco για τα χαρακτηρισμένα ‘μνημεία’ και την αειφόρο ανάπτυξή τους που πραγματοποιήθηκε το 2018 και το 2019 στο Τορίνο και στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Είχε την πλήρη ευθύνη σε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ορίστηκε εκπρόσωπος του Δήμου στην Οργανωτική Επιτροπή (Steering Committee) και την Διασυνοριακή ομάδα διαχείρισης (Cross Border Management Group) των αντίστοιχων έργων.
Περίληψη διδακτορικής διατριβής
Αειφόρος πολιτιστικός τουρισμός – Διαχείριση και βιωσιμότητα πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς και ιστορικών κέντρων στην Ευρώπη
Το διεθνές φαινόμενο της διαχείρισης του τουρισμού με κύριο γνώμονα τη βιωσιμότητα των πόλεων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε αυτές λόγω του υπερτουρισμού, είναι το θέμα που απασχολεί την παρούσα διδακτορική διατριβή, που επιχειρεί να αναλύσει το ζήτημα και να συμβάλει στη δημιουργία ‘κατευθυντήριων γραμμών’ με στόχο τη βιωσιμότητα των πόλεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού σε επίπεδο κοινωνίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλλά και οικονομίας,.
Πιο συγκεκριμένα, η διατριβή αφορά σε μια προσπάθεια καταγραφής, ανάλυσης και σύγκρισης των υφιστάμενων εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και κάποιων μεμονωμένων παραδειγμάτων ιστορικών κέντρων ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, με μεγάλη τουριστική προσέλευση. Κατά την ανάλυση των σχεδίων πόλεων, προσεγγίζεται το θέμα του τουρισμού πιο εξειδικευμένα, ώστε να προσδιοριστεί πώς διαχειρίζονται οι πόλεις αναφοράς τα ζητήματα που προκύπτουν, ποιος είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός για την ορθή εφαρμογή τους και υπό ποιο νομοθετικό πλαίσιο. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, όπως είναι οι συγκρούσεις χρήσεων γης και η υποχώρηση της μόνιμης κατοικίας, οι αλλαγές στις παραδοσιακές χρήσεις γης και η υποχώρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Παράλληλα, αναπτύσσεται και η έννοια του υπεύθυνου τουρισμού, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μετρήσιμα μεγέθη κοινωνικού αντίκτυπου και βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο σε σχέση με τη φύση, αλλά και με την πόλη, τις κοινότητες και τους κατοίκους της.
Με τη βοήθεια λοιπόν ενός εργαλείου καταγραφής, εντοπίζονται καλές πρακτικές εφαρμογής τουριστικής και πολιτιστικής βιωσιμότητας, μέσω της διαχείρισης των πολιτιστικών πόρων.
Η καταγραφή περιλαμβάνει: α) πρωτογενή έρευνα, η οποία αφορά στην έρευνα πεδίου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σε περίοδο τουριστικής αιχμής και στην μελέτη ιστορικών αρχείων και β) δευτερογενή έρευνα, με συγκέντρωση της διαθέσιμης τεκμηρίωσης του έργου από ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.
Στη συνέχεια, κατηγοριοποιούνται και ταξινομούνται τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές (SWOT ανάλυση) που δέχονται η κάθε μια από τις πόλεις αυτές, με στόχο έναν πιο ολοκληρωμένο αειφόρο σχεδιασμό.
Η συγκέντρωση των δεδομένων πραγματοποιείται με τη χρήση τεχνικών που αφορούν: α) στη διατύπωση ερωτήσεων (ερωτηματολόγιο/ προσωπικές συνεντεύξεις με άτομα που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη λήψη αποφάσεων για τη ‘συρρίκνωση’ του διεθνούς φαινομένου του υπερτουρισμού των ιστορικών κέντρων) και β) στην αναζήτηση δευτερογενών στοιχείων και αρχειακού υλικού (internet resources ana databases of good practices, υλικό συνεδρίων, αρχεία από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ‘WHC’ της Unesco).
Η έρευνα επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι πόλεις της Φλωρεντίας, της Βενετίας, της Νάπολης, της Βαρκελώνης, της Αβινιόν , η συνοικία του Marais στο Παρίσι και ιστορικά κέντρα πόλεων στον Ελλαδικό χώρο.
Επικοινωνία
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κτίριο Διοίκησης
Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων
45110 Ιωάννινα
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
© Copyright 2020 Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Σχεδιασμός @ it.uoi.gr