Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 10 εξάμηνα φοίτησης, περιλαμβάνει ένα σύνολο μαθημάτων που αντιστοιχούν σε 300 ECTS αλλά και διδακτικές μονάδες (σε μια ισοδυναμία ECTS/Δ.Μ.), κατανεμημένες σε 30 ECTS/ Δ.Μ. κάθε εξάμηνο. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, υποχρεωτικά μαθήματα επιλογής (ελεύθερης ή από λίστα, εντός κι εκτός σχολής), ερευνητική εργασία και διπλωματική εργασία. Ένας ικανός και απαραίτητος αριθμός μαθημάτων κορμού συνδυάζεται με την εξατομικευμένη δυνατότητα επιλογής περαιτέρω μαθημάτων επιλογής και συνεπώς της διαμόρφωσης ενός προσωπικού προγράμματος σπουδών ανταποκρινόμενου στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα & προβληματισμούς του σπουδαστή.
Ίδρυση και Φυσιογνωμία Τμήματος
Το σχέδιο του Π.Δ. για την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΤΑΜ) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (συνεδρίαση ΣΑΠΕ αριθμ. 12/24-07-2008).
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε με το Π.Δ.173/2009 (Φεκ 206/2-10-2009 τ.Α’). Με το άρθρο 4 του Π.Δ 105/2013 (Φεκ 137/05-06-2013, τ.Α’) ιδρύεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με έναρξη λειτουργίας το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.
Σήμερα το Τμήμα Αρχιτεκτόνων υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 3 του κεφαλαίου Γ’ του Νόμου 4452 (ΦΕΚ17/15-02-2017, τ.Α’)
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος διαρκεί πέντε έτη, αντιστοιχεί σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών (integrated master) και το πτυχίο του παρέχει στους αποφοίτους του πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα αρχιτέκτονα μηχανικού στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ.
Το Τμήμα έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει την επιστήμη του Αρχιτέκτονα Μηχανικού με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και αναζήτηση και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Ο αρχιτέκτων είναι σε θέση να μελετά τη σχέση ανθρώπου και χώρου, να οργανώνει τις δραστηριότητες σε μεγάλη και μικρή κλίμακα από τον αστικό χώρο, το δημόσιο κτίριο και την κατοικία, μέχρι το αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Ακολουθεί τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα, η αντοχή και η αισθητική αρτιότητα των κατασκευών. Πιο αναλυτικά το γνωστικό αντικείμενο του Αρχιτέκτονα Μηχανικού αφορά στον σχεδιασμό μεμονωμένων κτιρίων και συνόλων, στον σχεδιασμό αστικού περιβάλλοντος, στην διευθέτηση του ανθρωπογενούς και προστασία του φυσικού τοπίου, στην αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικού κτιριακού αποθέματος, στην βιωσιμότητα και βιοκλιματική αρτιότητα των προτεινόμενων λύσεων, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της ατομικής ικανοποίησης και κοινωνικής ευημερίας.
Οι διδάσκοντες του ΤΑΜ είναι κυρίως αρχιτέκτονες αλλά και καλλιτέχνες, μηχανικοί άλλων ειδικοτήτων, ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες.
Τίτλος Σπουδών
Το ΤΑΜ απονέμει Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού που αποτελεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Αρχιτέκτονα, Επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος στοχεύει στρατηγικά στην απόκτηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αρχιτέκτονες (Οδηγία 2005/36/ΕΚ και Οδηγία 2013/55/ΕΕ) με αντίστοιχη κατηγοριοποίηση και οργάνωση:
Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία
ικανότητα σύλληψης αρχιτεκτονικών δημιουργιών που να ικανοποιούν συγχρόνως αισθητικές και τεχνικές απαιτήσεις
Ιστορία και Θεωρία,
προσήκουσα γνώση της ιστορίας και των θεωριών της αρχιτεκτονικής καθώς και των συναφών τεχνών, τεχνολογιών και επιστημών του ανθρώπου
Καλές Τέχνες
γνώση των καλών τεχνών ως παραγόντων που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ποιότητα της αρχιτεκτονικής σύλληψης
Πολεοδομικός Σχεδιασμός
προσήκουσα γνώση της πολεοδομίας, του πολεοδομικού σχεδιασμού και των τεχνικών που εφαρμόζονται στη διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού
Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον
ικανότητα κατανόησης των σχέσεων, αφενός, ανάμεσα στους ανθρώπους και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, και αφετέρου, ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και το περιβάλλον τους, καθώς και ικανότητα κατανόησης της ανάγκης αρμονικού συνδυασμού των αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων με τους χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου και την αντίστοιχη κλίμακα
Κοινωνική Διάσταση του Σχεδιασμού
ικανότητα κατανόησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και του ρόλου του στην κοινωνία, ειδικότερα μέσω της επεξεργασίας σχεδίων στα οποία λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοί παράγοντες
Οργάνωση Προμελέτης (design brief)
γνώση των μεθόδων τεκμηρίωσης και προπαρασκευής της οικοδομικής μελέτης
Στατική Κατασκευών
γνώση των προβλημάτων στατικού σχεδιασμού, οικοδομικής και έργων πολιτικού μηχανικού, τα οποία συνδέονται με το σχεδιασμό των κτιρίων
Εσωτερικό Περιβάλλον (θερμική, οπτική & ακουστική άνεση)
προσήκουσα γνώση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τις φυσικές ιδιότητες των κτιρίων, των τεχνολογιών, καθώς επίσης και της λειτουργίας των κατασκευών, ώστε να τις εφοδιάζει με όλα τα στοιχεία εσωτερικής άνεσης και κλιματικής προστασίας
Οικοδομική Τεχνολογία
τεχνική ικανότητα , χάρη στην οποία ο αρχιτέκτονας θα μπορεί να επινοεί κατασκευές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις αυτών που τις χρησιμοποιούν, σεβόμενος τους οικονομικούς περιορισμούς και τους οικοδομικούς κανονισμούς
Κανονισμοί-Νομοθεσία
προσήκουσα γνώση των βιομηχανιών, οργανώσεων, κανονισμών και διαδικασιών, που έχουν σχέση με την υλοποίηση των κτιριακών μελετών και την ένταξη των σχεδίων στο γενικό σχεδιασμό.
Επαγγελματικές προοπτικές αποφοίτων
Η ευρύτητα των γνώσεων και των δεξιοτήτων που παρέχουν οι αρχιτεκτονικές σπουδές διευρύνουν αντίστοιχα το φάσμα απασχόλησης από το δημιουργικό πεδίο της τέχνης έως το εφαρμοσμένο πεδίο της κατασκευής. Η εφαρμοσμένη αρχιτεκτονική που αφορά στη σχεδιασμό και την επίβλεψη κατασκευής κτιρίων αποτελεί στη χώρα μας την κύρια επαγγελματική διέξοδο. Ο σχεδιασμός όμως είναι μια δραστηριότητα που εκτείνεται πέραν των κτιρίων, από τον δημόσιο χώρο μέχρι το αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Η δραστηριότητα αυτή ασκείται πλέον με σοβαρές αξιώσεις από τους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα. Αφ’ ετέρου οι απόφοιτοι των Ελληνικών σχολών και τμημάτων διαπρέπουν στο διεθνές επαγγελματικό πεδίο, από τις σπουδές θεωρίας έως τον κατασκευαστικό κλάδο.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτόνων εντάσσονται στο Μητρώο Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας μετά από επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις για τη χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Ο πενταετής κύκλος σπουδών, η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας και η συνεχής αναμόρφωση του ΠΠΣ σε συνεργασία με το ΤΕΕ εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση των νέων αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επικοινωνία
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κτίριο Διοίκησης
Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων
45110 Ιωάννινα
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
© Copyright 2020 Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Σχεδιασμός @ it.uoi.gr