Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) με τίτλο «Analysis and Documentation of Sustainable Architecture of Zagorochoria: Typology, Construction, Morphology and Integration in the Natural Landscape», που συντόνισε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Πολυξένη Μάντζου.
Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ARTEMIS, με τη συμμετοχή φοιτητών και διδασκόντων από πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη συμμαχία, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα), το OTH Regensburg (Γερμανία), και το Università degli Studi di Perugia (Ιταλία), αλλά και δύο ακόμα Πανεπιστήμια, το Universidad Politécnica de Madrid (Ισπανία), και το Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria (Ιταλία).
Στόχος του Προγράμματος υπήρξε η μελέτη, τεκμηρίωση και ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων. Μέσα από διεπιστημονική συνεργασία, ανάλυση της τυπολογίας, των υλικών και τεχνικών δόμησης, αλλά και διερεύνηση της στενής σχέσης της αρχιτεκτονικής με το τοπίο, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές πρακτικές, το BIP ενίσχυσε την κατανόηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής και ανέδειξε τη διαχρονική της σημασία και τις προοπτικές σύγχρονης ανάγνωσης, προστασίας και επαναξιοποίησης.
Το Πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητική κατάρτιση μέσω προπαρασκευαστικών διαδικτυακών διαλέξεων, μία διά ζώσης εκπαιδευτική εβδομάδα στο Ζαγόρι (28 Απριλίου – 2 Μαΐου 2025) με επιτόπια έρευνα, ασκήσεις τεκμηρίωσης και ανάλυσης, καθώς και μία τελική φάση εξ αποστάσεως, με στόχο τη συγγραφή και επιμέλεια μίας συλλογικής έκδοσης. Η έκδοση θα περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και αναλυτικές μελέτες τεκμηρίωσης επιλεγμένων κτισμάτων των Ζαγοροχωρίων, αποτέλεσμα της δουλειάς των μεικτών ομάδων φοιτητών από τα συμμετέχοντα ιδρύματα.
Το BIP αποτέλεσε ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό εγχείρημα που συνέδεσε την ακαδημαϊκή γνώση με την επιτόπια εμπειρία και την πολιτισμική κατανόηση. Μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις, επιτόπια παρατήρηση, αναλυτική τεκμηρίωση και ανταλλαγή εμπειριών, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν βιώσιμες μορφές αρχιτεκτονικής που ενσωματώνονται οργανικά στο τοπίο και αποτυπώνουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης.