Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σας προσκαλεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στην πρώτη εκδήλωση του 20ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.
Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.
Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΕΜΠ.
Στην πρώτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:
4Κ architects
Δ. Βουτέρη – Θ. Νινιού - Γ. Πουλοπούλου
Η Αρχιτεκτονική σύνθεση ως πράξη συσχετίσεων
Εστιάζοντας σε επιλεγμένα παραδείγματα της δεκαετούς διαδρομής του γραφείου μας, επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για τον τρόπο που το νέο συνομιλεί με το υφιστάμενο, η γραμμή και το σκίτσο με τον υλοποιημένο χώρο, το χτισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Ένα διάλογο μέσα στον οποίο η αρχιτεκτονική σύνθεση αναπτύσσεται, γίνεται έργο, με τελικό σκοπό να αποτελέσει αρμονικό τμήμα του συνόλου.
Χάρις Αθανασοπούλου & Αθηνά Θεοδωροπούλου
Χτίζοντας στην πόλη
Θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα και μελέτες του γραφείου, σε μια προσπάθεια να συσχετιστούν μεταξύ τους και να αναδειχτούν οι σχεδιαστικές αρχές σε σχέση με την ένταξή τους στον αστικό ιστό της πόλης. Θα αναφερθούν ζητήματα όπως: η συγκρότηση της συνθετικής ιδέας, η αλληλεπίδραση με το κτισμένο περιβάλλον, η δημιουργία ενδιάμεσων μεταβατικών χώρων και η χρήση υλικών και χρωμάτων